Колко?
500 лв
50 лв. 5000 лв.
До кога?
3 мес.
5 дни 24 мес.
* Максималният срок за погасяване на суми до 200 лв. е 30 дни * Минималният срок за погасяване на суми над 500 лв. е три месеца * Максималният срок за погасяване на суми от 200 лв. до 500 лв. е 12 месеца
Месечна вноска: 500.00 лв.
Първа вноска: 01.06.2024 г.
Сума
500 лв.
Лихва
34.55 лв.
Общо
543.43 лв.

Петрол Брент - какво стои зад тези думи?

Петрол брент е международно признат вид суров петрол, използван като еталон (маркер, клас) във формирането на цените на суровия петрол в глобален аспект. Наименованието “петрол брент” идва от името на поле в Северно море.

Петрол брент представлява над 50% от суровия петрол, търгуван на международните пазари. Това е и основната причина петрол брент да е еталон в ценообразуването на суровия петрол.

Другият еалон за ценообразуване на суровия петрол е West Texas Intermediate (WTI). Това е т.нар. американски петрол. Какво точно представлява петрол брент и какво трябва да знаем за него - разказваме най-важното в следващите редове.

Къде се намират находищата на петрол брент?

Къде се намират находищата на петрол брент?

Сместа на суровия петрол брент е извлечена за първи път през 60-те години на миналия век. Той представлява лека и сладка смес, която лесно се рафинира в бензин и свързаните с него петролни продукти. Под “лека” смес се има предвид, че петрол брент не е прекалено плътен. Под “сладък” се акцентира върху ниското съдържание на сяра в суровината.

Най-голямото находище на петрол брент е открито и до днес продължава да бъде това в Северно море. То граничи с Обединеното кралство, Норвегия, Нидерландия, Германия, Франция, Дания и Белгия. Едва през 1966 г. започва търговско проучване на находищата на петрол брент. Осезаем ръст в търговските проучвания има през 70-те години на 20. век. Това е моментът точно преди настъпването на петролната криза на Организацията на страните, износителки на петрол (ОПЕК).

Какво влияе върху цената на петрол брент?

И тук, подобно на всички други типове стоки, съществуват фактори, които формират цената на суровия петрол брент. Всички те са променливи във времето, затова хората, които активно се занимават с подобен тип инвестиции, за да бъдат успешни, обикновено ги следят много внимателно.

Тъй като съществуват множество фактори, чието влияние може да бъде краткосрочно по отношение на цената, тук ще обобщим тези с дългосрочно влияние. С други думи, тук споделяме фундаменталните фактори, влияещи върху цените на петрол брент.

Търсене и предлагане на петрол брент

И при цената на петрол брент, както и при всички други пазари, водещи фактори за формирането на същата остават търсенето и предлагането. За да се определи нивото на предлагане, е важно да бъдат следени фактори като процент добив на петрол брент, развитието на икономиките и други. Стабилният икономически растеж в общия случай води до високо търсене и обратното.

Петролни запаси на петрол брент

В общия случай колкото по-високи са петролните запаси в глобален мащаб, толкова по-малко е търсенето им. И обратното - колкото по-малки са запасите от петрол, толкова по-високи стойности се отчитат в търсенето. При петрол брент този икономически закон също важи с пълна сила. В последните години при добива му се отчита спад, който доведе и до повищаване на цените му.

Ниският добив бе причината Shell да планира прекратяване на добива на нефт в находището Brent в Северно море през 2019 г. Според компанията, петрол брент става все по-скъп и трудно се конкурира с останалите пазари на “черно злато”.

Стойността на американският долар също влияе върху цената на петрол брент

Причината е, че суровият петрол, включително и петрол брент, се търгува във валутата щатски долар. Логично е движението на щатския долар да окаже влияние и върху цената на петрол брент. С други думи, намаляващата цена на щатския долар е в състояние да доведе до ръст в цените на петрол брент и обратното - увеличаващата се стойност на щатския долар да доведе до спад в цените на петрол брент.

Стойността на американският долар също влияе върху цената на петрол брент

Причината е, че суровият петрол, включително и петрол брент, се търгува във валутата щатски долар. Логично е движението на щатския долар да окаже влияние и върху цената на петрол брент. С други думи, намаляващата цена на щатския долар е в състояние да доведе до ръст в цените на петрол брент и обратното - увеличаващата се стойност на щатския долар да доведе до спад в цените на петрол брент.

Геополитическите фактори също влияят върху петролните цени

Цените на петрола са изключително високо волатилни, когато са налице глобални икономически вълнения. Когато става въпрос за геополитическа несигурност в страни и региони, в които се произвежда петрол, тогава въздействието върху цените е още по-осезаемо.

Какво влияе върху цената на петрол брент?

Можем ли и доколко е удачно да търгуваме с петрол с пари на заем онлайн?

Въпреки целенасочените опити на правителствата да бъде ограничена употребата на петрол в глобален план, той остава една от най-търгуваните суровини в света. Петрол брент продължава да играе ключова роля в изграждането на различни по вид и времетраене финансови стратегии и няма индикации ролята му да бъде иззета и занапред.

Ето защо търговията с петрол брент с пари на заем онлайн може да бъде отличен начин да направите добра инвестиция, от която да направите печалба впоследствие. Според експерти, по-сигурният вариант, става ли въпрос за търговия с петрол брент, е да се инвестира в закупуването на акции от компании, които го добиват.

Нека видим и кои са основните причини, поради които си струва да търгувате с петролни активи, включително и защо онлайн кредитирането ви дава отлична възможност да го направите с пари на заем:

Динамичната пазарна среда, в която се търгува петрол брент, е ключов фактор за инвестиция

Цената на петрол брент, както и на повечето суровини, никога не е статична. При стабилни икономически условия търсенето и предлагането са в деликатна симбиоза. От динамичността в цените на петрол брент се възползват и трейдърите (участниците във финансовите пазари).

Петрол брент като средство за контрол на риска

Петрол брент често се използва като начин да бъде предпазена друга инвестиция, при условие че някои от пазарите в портфолиото на трейдъра работят в посока загуба. С други думи, петрол брент е отлично средство за контрол на риска, използван и при диверсификация (обогатяване) на дадено трейдър портфолио.

Петрол брент осигурява лесен достъп до пазарите

Отдавна търговията с петрол брент не се практикува само и единствено от частни инвеститори. Нещо повече, днес всеки би могъл да инвестира средства в петрол брент не под формата на директна търговия, а закупувайки акции от компания, добиваща и/или търгуваща с петрол брент. Най-голямото предимство е, че това може да се случи от комфорта на вашия дом посредством смартфон, таблет или компютър.

Инвестиция в петрол брент с кредит онлайн

Онлайн кредитирането е съвременен финансов инструмент, който се използва от редица потребители по много и различни причини. Различните типове инвестиции, в т.ч. и в петрол брент, също не правят изключение в този аспект.

С онлайн заем от небанкова финансова институция получавате гъвкавост, изгодни условия и получавате нужните ви пари само с няколко клика. Също толкова бързо бихте могли да направите инвестиция и в избрана от вас компания, която добива или търгува с петрол брент.

Можем ли и доколко е удачно да търгуваме с петрол с пари на заем онлайн?
София