Колко?
500 лв
50 лв. 5000 лв.
До кога?
3 мес.
5 дни 24 мес.
* Максималният срок за погасяване на суми до 200 лв. е 30 дни * Минималният срок за погасяване на суми над 500 лв. е три месеца * Максималният срок за погасяване на суми от 200 лв. до 500 лв. е 12 месеца
Месечна вноска: 500.00 лв.
Първа вноска: 29.05.2024 г.
Сума
500 лв.
Лихва
34.55 лв.
Общо
543.43 лв.

Най-стабилните валути: швейцарски франк и компания

Финансовите инвестиции са тема, която вълнува все по-голямо мнозинство в наши дни. Във времена на икономически сътресения, всеки с интерес по темата валутни инвестиции обръща внимание на най-стабилните валути в света, като швейцарски франк например.

Ако сте от тези хора, то следващите редове са точно за вас. Тук обръщаме специално внимание на най-устойчивите валути по света. В случай че търсите стабилна валута, в която да инвестирате, то Швейцария и нейният швейцарски франк се нареждат сред лидерите в това отношение.

Всичко, което трябва да знаете за валутата швейцарски франк и други световни валути, характеризиращи се със стабилност, обобщаваме в следващите редове.

Кои са най-стабилните валути?

Кратка история на валутата швейцарски франк

Валутата швейцарски франк е паричната единица на Швейцария и Лихтенщайн. Две от малките държави в Европа всъщност са сред икономически и финансово стабилните, благодарение на своя швейцарски франк.

През 1848 г., когато Швейцария приема новата си конституция, се решава федералното правителството да е единственият орган, който да има право да издава пари в страната. До този момент няколко града и абатства са имали правото да секат монети, като в страната е имала около 860 различни монети в обръщение, при това на различна стойност.

Съгласно приет закон за паричната система от 1850 г. валутата швейцарски франк е приета за официална парична единица на страната. Тогава един швейцарски франк се равнява на един френски франк.

Как се променя цената на валутата швейцарски франк с времето?

Няколко години след официализирането на причната единица швейцарски франк (1865 г.) се сформира т.нар. Латински валутен съюз. Той съществува до 1927 г. и в него влизат Швейцария, Франция, Белгия и Италия. Те оценят националните си валути на стандартните 4,5 г сребро, която се равнява на 0.290322 г злато. Този стандарт се запазва за валутата швейцарски франк до 1936 г.

В резултат на Голямата депресия, на 27 септември 1936 г.националният швейцарски франк претърпява сериозно обезценяване. Стойността му спада с 30% след девалвацията на британската лира, щатския долар и френския франк.

В средата на миналия век - през 1945 г., валутата швейцарски франк става част от Бретън-Уудската валутна система. Тогава национланият швейцарски франк се свързва с щатския долар при курс от 4.30521 франка за долар. През 1949 г. курсът е променен на 4.375 франка за долар.

Промени в стойността на франка има и в новия век. През 2011 г. той поскъпва с до над 1.20 щатски долара за франк (0.91 франка за 1 долар). Това доведе до увеличение на ликвидността на валутата от страна на Централната банка на Швейцария, с оглед ограничаването на прогресиращото му надценяване.

Според тригодишния доклад на Банката за международни плащания за Форекс пазара (2019), швейцарският франк съставлява 5% от световния валутен оборот. Търсенето на швейцарски франк нараства при икономически и политически сътресения, която я прави и валута-убежище. Това се дължи и на факта, че 20% от стойността на валутата швейцарски франк е обезпечена със злато.

Как да се сдобием с швейцарски франк?

Няколко са възможностите, чрез които бихте могли да инвестирате в швейцарски франк. Тук ще се фокусираме върху търговията с валутен курс “швейцарски франк-лев”.

Обмяна на валута по курс “швейцарски франк-лев”

Това е може би най-достъпният вариант да се сдобием с швейцарски франк, който идва и с немалко негативи. Един от тях са разходите по покупко-продажба на валута - разликата между курс “продава” и курс “купува” в повечето случаи възлиза на 0,05 - 0,06 лв., което възлиза на между 500 и 4600 пипса. Другият недостатък е съществуващият риск при транспортиране и съхранение на пари в брой.

Онлайн търговия с швейцарски франк и лева

С този подход бихте могли да се сдобиете с швейцарски франк, като си спестите солидни разходи и рискове, получавайки възможност за т.нар. ливъридж (употребата на капитал, взет назаем, като източник на финансиране при инвестиции).

Онлайн търговия с швейцарски франк и евро

Предвид факта, че българският лев е с фиксиран курс към еврото, си струва да се възползвате от валутната двойка “швейцарски франк-евро”. Тя се характеризира с висока ликвидност ниски валутни разходи. В този случай също бихте могли да се възползвате от ливъридж и да печелите и при ръст, и при спад на двойката валути.

Възможни са и други валутни двойки за търгуване с участие на швейцарски франк, като например “щатски долар-швейцарски франк”, “британска лира-швейцарски франк” и други. Въпреки че не търгувате директно с българска валута, употребата на еврото може да се окаже много по-добра опция за търговия с швейцарски франк.

Kак да търгуваме с швейцарски франк?

Други стабилни валути

Наред с швейцарски франк, сред световните устойчивите валути се нареждат още японската йена и датската крона, а също и щатският долар. От 1970 г. насам щатският долар се утвърждава като доминираща резервна валута, наред единицата швейцарски франк. Съпоставен с кошницата от основни валути, щатският много рядко нараства или пада с минималните до 10%.

Ако обезценяването се прави спрямо валутата на щатския долар, споменатите швейцарски франк, датска крона и японска йена бележат “желязна” устойчивост на девалвация. Промените на долара спрямо цената на един швейцарски франк, йена и крона показват, че от началото на 21. век обезценката им е намаляла драстично.

Инвестиция в швейцарски франк - добър начин да използваш бърз кредит

Един от достъпните начини да се сдобиете със швейцарски франк е да изтеглите бърз кредит с инвестиционна цел. Когато ви се налага да се възползвате от услугите на фирми за бързи пари, няма изискване да уведомите кредитора за какво ви е нужна исканата сума.

В случай че се чувствате добре запознат с темата валутни инвестиции и бихте искали да инвестирате в стабилна валута като швейцарски франк, преспокойно бихте могли да кандидатствате за бърз кредит. Инвестирайки в покупката на швейцарски франк, правите инвестиция в потенциална печалба.

Дори когато става въпрос за швейцарски франк, инвестиция във валута никога няма абсолютна сигурност, а само относителна такава. Дали инвестицията в швейцарски франк, или каквато ида е друга валута, ще бъде печеливша зависи от промените на валутните пазари, които се влияят от множество фактори.

За разлика от валутните инвестиции, при които цените варират, при теглене на бързи кредити лихвата е фиксирана. Може да не сте сигурни дали и колко ще спечелите, но имате абсолютна сигурност по отношение на това какво дължите към кредитора.

Как да намерим капитал, за да закупим швейцарски франкове?
София