Колко?
500 лв
50 лв. 5000 лв.
До кога?
3 мес.
5 дни 24 мес.
* Максималният срок за погасяване на суми до 200 лв. е 30 дни * Минималният срок за погасяване на суми над 500 лв. е три месеца * Максималният срок за погасяване на суми от 200 лв. до 500 лв. е 12 месеца
Месечна вноска: 500.00 лв.
Първа вноска: 29.05.2024 г.
Сума
500 лв.
Лихва
34.55 лв.
Общо
543.43 лв.

Как да намалим разходите си за транспорт при високи цени на горивата?

В условия на покачваща се инфлация, настоящите цени на горивата растат с всеки изминал ден. Високите цени на горивата днес се дължат преди всичко на бушуващата война между Русия и Украйна. Оценките на редица икономически експерти по повод икономическите последствията от войната не вещаят нищо добро по отношение прогнозираните цени на горивата.

Според изпълнителния директор на Volkswagen - Херберт Дийс, последствията от войната ще бъдат много по-тежки за автоиндустрията, отколкото причинените от коронавирус пандемията. Последствията пряко рефлектират и върху крайния потребител, който трябва да плаща високи цени на горивата, ако иска да използва автомобила си.

Тези и редица други фактори показват, че решение на казуса с високите цени на горивата скоро няма да има. С оглед непосилните цени на горивата, все повече хора се обръщат към алтернативни начини за транспорт, а собственици на автомобили търсят различни варианти за оптимизация на бюджета си.

Ето защо, днес говорим по една изключително наболяла тема, а именно - дали и как е възможно да намалим разходите си за транспорт при настоящите цени на горивата.

Цени на горивата - как се промениха?

Цени на горивата - как се промениха?

За последните три месеца (от март до май 2022 г.) е отчетено над 20% увеличение на дизеловото гориво. Изразено в пари, това процентно увеличение с 0,67 лв./л. Останалите цени на горивата също не правят изключение. При бензина поскъпването е 21,86% или 0,54 лв./л. Междувременно, метанът е повишил цената си с 21,33%.

Най-ниски цени на горивата засега плащат тези, чиито автомобили са на газ. При пропан-бутана увеличението е най-малко. Цените на газта са се повишили средно с 0,22 лв. или това са 15,83% увеличение.

Осезаемо увеличение в средните цени на горивата при бензина започва в края на април. До тази дата средната цена на масовото гориво не надвишаваше 3,00 лв./л. Литър бензин се търгуваше за максимум 2,95 лв. След 27 април, паралелно с ръста на другите цени на горивата, тази на бензина се покачи до над 3,00 лв. и продължи да нараства.

С началото на месец май осезаемо повишение има и при дизела. Само за няколко дни - от 3 до 5 май, същият нараства от 3,15 лв. до 3,21 лв. Газта, от своя страна, бележи най-голям скок между 1 и 3 март, когато от 1,44 лв./л достига 1,53 лв./л.

Това са осреднени стойности за цени на горивата. При различните търговци цените варират, но ръст в предлаганите цени на горивата ще продължаваме да наблюдаваме и занапред.

Алтернативни начини на транспорт в града, с които да спестим от високите цени на горивата

Непосилните цени на горивата насочиха вниманието на хората към алтернативните начини за транспорт. Освен че са чудесен начин да си спестите плащането на високи цени на горивата, те предоставят и редица предимства за използващите ги.

Докато извън града би било трудно да се придвижваме с електрическа тротинетка или велосипед, в града това е напълно възможно. При това няма нужда да сме зависими от настоящите цени на горивата.

Ако използвате велосипед, за да стигнете до работа сутрин, освен че спестите от сегашните цени на горивата, правите сутрешна тренировка и избягвате трафика.

В случай че не обичате много да въртите педалите, но искате да си спестите високите цени на горивата, индустрията е разработила електрически тротинетки, включително и електрически аналози на конвенционалните велосипеди.

Доверявайки се на този алтернативен начин за придвижване, освен че минимизирате ефекта от влиянието на високите цени на горивата, допринасяте и за по-чиста околна среда.

Как да намалим разхода на гориво на колата предвид високите цени на горивата?

Притеснени от тенденциозното повишение на всички цени на горивата, все повече шофьори си задават този въпрос. Експерти в областта на автомобилизма споделят изпитани съвети, с които бихте могли да минимизираме ефекта от високите цени на горивата.

Доброто техническо състояние на автомобила пести от високите цени на горивата

Неизправностите в автомобила са сигнал, че същият може да ви бръкне “дълбоко в джоба”. С нарастващите цени на горивата всеки собственик на МПС следва да е много взискателен по отношение техническата изправност на возилото си. Важно е да потърсите специализиран сервиз за отремонтиране възможно най-скоро. По този начин ще спестите от високите цени на горивата, а и рискът да платите повече за ремонт, отлагайки го с времето, нараства.

За да спестите от високите цени на горивата, поддържайте оптимално налягането в гумите си

Минимизирайте ефекта от високите цени на горивата като поддържате гумите си в предписаното налягане. Оптималното налягане е различно при всеки модел и марка автомобил. Придържането към определените стойности ще ви спести разходите, породени от високите цени на горивата. Ниското налягане увеличава съпротивлението, а от там се повишава и разходът на гориво за автомобила. При тези цени на горивата не бива да пренебрегвате това изискване.

При тези цени на горивата ограничете използването на климатика доколкото е възможно

Климатикът носи голям комфорт по време на пътуване през лятото, но е всеизвестен факт, че работата му повишава разхода на гориво. При настоящите цени на горивата е важно да определите кое е по-важно за вас - комфортът или да спестите от високите цени на горивата.

Шофирането с отворени прозорци също не е най-добрата алтернатива, но през лятото липсва полезно решение. Избягвайте включването на климатика, когато това е възможно (сутрешните и вечерни часове). Паркирайте колата на по-сенчести места, когато това е възможно.

Алтернативни начини на транспорт в града, с които да спестим от високите цени на горивата.

Разумно ли е да изтеглим бърз кредит, за да се запасим с гориво при тези цени на горивата?

Бързи кредити теглим по много и различни причини, а защо да не го направим и предвид нарастващия темп на сегашните цени на горивата. Осигуряването на средства за транспорт при непосилните цени на горивата все по-често изисква допълнително финансиране.

Доколко обаче е разумно да се тегли бърз кредит за гориво или за закупуване на електрически велосипед/тротинетка предвид високите цени на горивата? И двата варианта са удачни, но тук всеки сам следва да прецени за себе си.

Ако ви се налага да пътувате с автомобил при тези цени на горивата, добра идея е да вземете кредит до заплата например, за да напълните резервоара. В случай че разстоянието от дома до работата ви и обратно може да бъде успешно изминато с е-тротинетка или е-велосипед, може би е по-добре да изтеглите кредит, за да закупите тях, вместо да плащате високите цени на горивата.

Разумно ли е да изтеглим бърз кредит, за да се запасим с гориво при тези цени на горивата?
София