Колко?
500 лв
50 лв. 5000 лв.
До кога?
3 мес.
5 дни 24 мес.
* Максималният срок за погасяване на суми до 200 лв. е 30 дни * Минималният срок за погасяване на суми над 500 лв. е три месеца * Максималният срок за погасяване на суми от 200 лв. до 500 лв. е 12 месеца
Месечна вноска: 500.00 лв.
Първа вноска: 19.05.2024 г.
Сума
500 лв.
Лихва
34.55 лв.
Общо
543.43 лв.

6 съвета за подобряване на финансовата ни грамотност

Избегнете капаните на емоционалното харчене и лошите финансови планове
6 съвета за подобряване на финансовата ни грамотност

Подобряването на финансовата ни грамотност е пряко свързано с желанието ни да постигнем житейските си цели и да направим финансовото си бъдеще по-стабилно. Мерки в тази посока могат да бъдат предприети на всяка трудоспособна възраст и служат за осигуряването на ясна картина за това от какво имаме нужда и как в конкретни стъпки да стане реалност.

Разнообразието от услуги и продукти прави спокойното ни ориентиране в желанията и нуждите ни много по-трудно. Често взимаме импулсивни решения и базираме изборите си на “Ако не сега, то кога?” Запознайте се с нашите съвети и разберете как “Kога?” може да означава “в обозримото бъдеще”.

1. Всяка цел с плана си

Създаването на план за действие е възможно най-добрата основа, която можете да поставите. За да имате по-ясно представа за следващите 12 месеца, създайте списък с желани от вас цели, а до него наредете такива, от които имате нужда. Двете колони няма да бъдат балансирани, но вашата задача е да подберете точки и от двете графи. Шансовете да успеете със спазването на финансовите планове се увеличават, когато едновременно се чувствате сигурни, но и удовлетворени от живота.

2. Приоритети, приоритети, приоритети

Балансът би бил много труден за постигане, ако първоначално подбраните цели не бъдат вкарани в реалистични граници спрямо вашите месечни доходи и разходи. Създайте отчет, който проследява покупки и краткосрочни инвестиции и преценете внимателно кои разходи могат да отидат на заден план в полза на някоя от избраните цели от списъка. Бъдете реалистични с възможностите си и се възползвайте от тях максимално.

3. Буферни спестявания

При успешно прилагане на първите две стъпки е време да пресметнете и осигурите буферни спестявания. Те ще ви позволят да се движите сигурно напред към постигането на житейските ви цели, като междувременно при непредвидени високи разходи ще можете да разчитате на тях за бърза и адекватна реакция. По този начин се намалява възможността да останете без жизненоважния ежедневен бюджет за покриване на основни битови нужди.

4. Да потърсим допълнителна помощ

За увеличаване на шансовете ни да постигнем бъдещи цели често обръщаме поглед към заеми за пари до заплата, кредитни карти и кредити от финансови институции. Не забравяйте, че всяка от тези опции идва с условия, с които вие следва да се запознаете внимателно преди да ги включите в плана ви за действие. Не забравяйте, че винаги можете да се посъветвате с финансов консултант, който да ви насочи към възможно най-доброто решение за вашата ситуация.

5. Преодоляване на импулсивните харчове

Борбата с емоционалното купуване на стоки е ежедневен проблем, особено когато се чувстваме лишени. В тези моменти табелките със задраскани цени стават много по-атрактивни и лесно се поддаваме на желанието да закупим стока на разпродажба от любим магазин. Нашият съвет е да следите внимателно цените в периоди без разпродажби, за да имате по-ясна представа дали не ставате жертва на търговски балон. Правилото на 10-те секунди преди да добавите нещо в количката също винаги помага при контролиране на импулсивните желания за покупка.

6. Стоки на изплащане - сега или малко по-късно?

Разбираме защо стоките на изплащане са голямо изкушение за много от нас, но винаги помнете, че няма вариант, в който тази стока не ви излиза по-скъпа с просрочено плащане. Ако сте съобразили правилно действията си спрямо първите ни 3 съвета, буферните спестявания биха осигурили спокойно закупуване на подобна стока в малко по-късен етап, без да се налага да я изплащате в продължение на месеци.

София