Колко?
500 лв
50 лв. 5000 лв.
До кога?
3 мес.
5 дни 24 мес.
* Максималният срок за погасяване на суми до 200 лв. е 30 дни * Минималният срок за погасяване на суми над 500 лв. е три месеца * Максималният срок за погасяване на суми от 200 лв. до 500 лв. е 12 месеца
Месечна вноска: 500.00 лв.
Първа вноска: 26.05.2024 г.
Сума
500 лв.
Лихва
34.55 лв.
Общо
543.43 лв.

Пазаруваме ли разумно?

Наръчник за справяне с често допускани грешки
Пазаруваме ли разумно?

Колко често сте попадали в ситуация, в която кошницата ви в супермаркета се оказва пълна с неща, които нямат нищо общо с първоначалния замисъл? Кога за последно излезнахте само на разходка, а вкъщи се прибрахте с няколко торби нови дрехи, симпатични интериорни придобивки и може би нов аксесоар за работното място? А случвало ли ви се е да отидете да купите разклонител, а да се върнете с нови слушалки или онзи блендер, който видяхте от рекламата?

Едно знаем със сигурност - всяка подобна покупка е доставила удоволствие, а заедно със себе си и въпроса за фон “Това трябваше ли ми толкова много?” Истината е, че разумното пазаруване не трябва да означава лишаване от всичко, което може да ни донесе радост, даже напротив. Нека ви покажем как с известно количество планиране и трикове за контролиране на импулсивните желания можете не просто да се радвате на новите придобивки, но и да останете спокойни за финансовото си състояние.

1. Приоритизирайте

От опит знаем, че списъкът с желани покупки расте бързо и много лесно може да започне да ви се струва невъзможен за покриване. В резултат надделяват емоциите ви и влизате в капана на импулсивните харчове, когато може би не е добрият момент за тях. Често срещана грешка е да изчакате първия възможен бонус или онези допълнителни приходи, които успяхте да заработите със страничния проект, и директно да ги заделите само и единствено за гореспоменатия списък. За да не се окажете хем с незадоволяващ процент отметнати желания от списъка, хем без значително количество финансови средства, препоръчваме следното:

Разделете списъка на 3 колони: абсолютно нужни сега; неприоритетни, но ще се радвам, ако ги имам; дългосрочна инвестиция.

С втората колона можете да се справите, ако разпределите продуктите за купуване по 1 на месец. Така аскетският живот е преодолян, а и ще се погрижите за балансираното си финансово състояние. Третата колона по-често остава за значително по-скъпите продукти, за които всеки месец можете да отделяте процент от доходите и да вложите в спестявания.

2. Дайте си време за размисъл

В сезоните на разпродажби, ликвидации, черни петъци и “валящи” оферти отвсякъде напълно разбираме защо бързата покупка се случва без проблем. Препоръчваме ви обаче да се оглеждате къде тези разпродажби са реални, за да не ставате жертва на предварително завишени цени. Придържайте се към магазини, на които имате доверие и си дайте време да разгледате на още няколко места преди да направите покупката. Шансовете да намерите същия продукт на по-изгодна цена са големи!

3. Направете списък преди пазар

Не се срамувайте от пазарните списъци - вече не носят впечатлението, че паметта е отслабнала, даже напротив. Ако все пак не искате да се взирате в малко листче, което лесно се губи, съветваме да изтеглите приложение - значително по-удобно, а и можете да слушате музика, докато пазарувате. Причината обаче да включим съвета в наръчника е, че с предварително разписани продукти и план за хапване за следващите дни, ще намалите риска от разсейване с други продукти по рафтовете. Само погледнете пазарската чанта, когато следващия път стигнете до касата - на това му казваме разумно пазаруване!

4. 10-секундното правило

Ако все пак някой продукт, неприсъстващ в списъка, попадне случайно в ръката ви, възползвайте се от 10 секунди, в които да прецените наистина ли ви трябва, преди да го добавите в количката. При онлайн пазаруването този метод също е приложим, особено когато сте на първата стъпка от финализирането на поръчката. Прегледайте цялата количка и отсейте продуктите, които не са толкова наложителни в момента. Нали помните двете колонки от съвет 1? 10 секунди са достатъчни да прецените разпределянето на продуктите помежду им.

5. Понякога се подхлъзваме. И това е разбираемо.

На всички ни се е случвало, въпреки внимателно следвайки гореизброените съвети, да се окажем с импулсивна покупка в ръце. Не бъдете прекалено строги със себе си и си простете подхлъзването. Важното е да осъзнаем ситуацията и да се опитаме да оптимизираме усилията си.

Разбира се, дори и да пазаруваме разумно е възможно да се появят непредвидени разходи. При нужда обърнете се към нас и вземете пари до заплата.

София