Колко?
500 лв
50 лв. 5000 лв.
До кога?
3 мес.
5 дни 24 мес.
* Максималният срок за погасяване на суми до 200 лв. е 30 дни * Минималният срок за погасяване на суми над 500 лв. е три месеца * Максималният срок за погасяване на суми от 200 лв. до 500 лв. е 12 месеца
Месечна вноска: 500.00 лв.
Първа вноска: 24.05.2024 г.
Сума
500 лв.
Лихва
34.55 лв.
Общо
543.43 лв.

Обвързвайте финансовите си цели с резултати, не с цифри

Обвързвайте финансовите си цели с резултати, не с цифри

Скоро, в разговор на тема лични финанси, доста добре печелещ млад човек сподели, че удовлетворението от добрия доход все му убягва. Веднага се сетихме за стар виц – една учителка задала на учениците си тема за есе „Какво бих направил, ако имах един милион?“ Децата започнали да пишат, но след време едно от тях вдигнало ръка – Госпожо, може ли да добавя към милиона още 73 лева и 40 стотинки?

Посмяхме се, но после започнахме да дискутираме: това дете конкретни цели ли е имало или още не се е научило да се побира в поставените финансови рамки? И още – кое е по-добре – да планираме в цифри или да планираме в резултати?

“Искам да събера пари за кола”

Представете си, че сте си поставили за цел за определен срок да акумулирате определена сума за определен клас кола. За нещастие, в динамичното време, в което живеем, трудно могат да се правят дългосрочни предвиждания за доходите, а от там и за спестяванията. И ето, че срокът изтича, а не сте достигнали набелязаната сума. И вие сте нещастни!

“Искам да си купя кола”

Сега си представете ситуацията от друг ъгъл – целта ви е била в определения срок да се сдобиете с определен клас кола. Започвате да спестявате и в края на срока правите разумен и спокоен преглед на пазара в рамките на събраната сума. Рано или късно на необятния автомобилен пазар ще откриете това, което ви удовлетворява. Няма напрежение, няма нещастие. Даже в повечето случаи има икономия.

Какво искаме да кажем с този пример?

Както съветват специалистите по управление на личните финанси – не бива да гледаме на парите като на нещо, което трябва да се трупа и брои, а да се опитваме да виждаме в тях възможностите за осигуряване на неща като удобство, удоволствие, сигурност, комфорт, свобода.

Защо е по-добре да си поставяме за цел резултат, а не цифра?

Често поставяйки си за цел придобиването на определена сума като необходимо условие за получаването на нещо желано, сами издигаме пред себе си бариера по пътя към това нещо. Както казват мъдрите ни предци, слагаме каруцата пред коня. Въпреки, че обвързването на целите с конкретна цифра изглежда по-подредено, фокусирано и контролируемо, не винаги това е най-добрият път към постигане на целите. 

Напротив, ако обвържем нашите финансови цели с желан резултат (да си купя кола, да посетя екзотично място, да започна мечтан проект и т.н), ние даваме възможност на творческия си потенциал, на фантазията си дори, да търсят алтернативни, често по-кратки и приятни пътища.

Подводните камъни на тази теория

Когато изберем да се стремим към резултат, а не към цифра, все пак трябва да имаме ясни критерии за този резултат. Неясните, необмислените цели могат да доведат до грешни решения и да изхарчим пари, без да получим удоволствие или полза от това. А както гласеше един графит: „Богатството ни е не това, което имаме, а онова, на което можем да се радваме“.

Добре е да не забравяме, че в живота има много нематериални неща, които си струват парите и заслужават да бъдат набелязани като резултати на финансовите ни цели – свобода и независимост, например.

Ще завършим с един цитат на Боб Дилън "Човек е преуспял, ако сутрин става, вечер ляга, а междувременно прави каквото си иска."

Когато се нуждаете от бързо осигуряване на резултат, обърнете се към нас за пари на заем онлайн.

София