Колко?
500 лв
50 лв. 5000 лв.
До кога?
3 мес.
5 дни 24 мес.
* Максималният срок за погасяване на суми до 200 лв. е 30 дни * Минималният срок за погасяване на суми над 500 лв. е три месеца * Максималният срок за погасяване на суми от 200 лв. до 500 лв. е 12 месеца
Месечна вноска: 500.00 лв.
Първа вноска: 26.05.2024 г.
Сума
500 лв.
Лихва
34.55 лв.
Общо
543.43 лв.

Мъжете или жените са по-дисциплинирани?

Или как да се учим от слабите и силните страни на противоположния пол
Мъжете или жените са по-дисциплинирани?

Няма как, като сте били деца, да не сте чували от баби и дядовци „Вие нямате никаква дисциплина!“. Призракът на дисциплината ни е следвал и в училище, когато учителите казваха “На този клас дисциплината му куца!“. Едва, когато пораснахме обаче, си дадохме сметка, че това съвсем не е било с цел сплашване в жизнерадостните детски години, и започнахме да си обясняваме нейното значение.

Между другото – полезен съвет: винаги дефинирайте нещата, които ви смущават, тревожат или могат да предизвикат разминаване с околните. Ако не друго, поне ще знаете с какво точно си имате работа.

Какво представлява дисциплината?

Негово величество речникът рече и отсече: “система от задължителни и установени норми на поведение в някаква общност. Съзнание за спазване на тези норми и съобразяване с тях”.

Ето какво било! Значи да си дисциплиниран, означава да познаваш правилата на общността или системата, към която принадлежиш. Дори и дефинирана, обаче, дисциплината не става по-лесна за спазване. Разнообразните ни нагласи за спазването на общоприетите норми с в сърцето на големите различия. Като тръгнем от различните видове темперамент, и стигнем чак до питането: “А дали полът има определящо значение?”

Офисна дисциплина

Да сравним нагласата за спазване на правила на работното място. Твърди се, че няма по-дисциплиниран служител, от този, който се надява на скорошно повишение. Изключение прави една позиция, принадлежаща изцяло на жените – секретарката на шефа. Наистина добрите в професията си регулират достъпа до шефа, бдят за точността на графика, следят за поверителната информация, вършат още хиляди дребни неща, които искат строга дисциплина. Не можем да обърнем гръб на нахъсания и целеустремен служител – когато става въпрос за главоломно кариерно изкачване, няма какво да спре добре подготвения мъж.

Финансова дисциплина

Жени: “Когато реша да си купя нещо, аз го правя – вчера например тръгнах да си търся панталон, но тези, които ми харесваха, не ми ставаха, а тези, които ми ставаха, не ми харесваха. И аз си купих чанта.”

Мъже: “Вчера взех някаква премия и реших да ти купя една много яка чанта. Но се сетих, че имаш три чанти и се отказах. И със спестените пари се почерпихме с приятелите.”

Сега сериозно. Статистическо проучване от 2018 година показва, че 65% от анкетираните смятат, че жените са с по-висока кредитна дисциплина. А над 80% от дамите във фокус групата твърдят, че жените връщат лични заеми по-навреме и с по-висока степен на сигурност от мъжете. Малко повече от половината анкетирани твърдят, че жените са по-корумпирани, а мъжете са по-пестеливи.

И накрая, когато бързо Facebook допитване до близък кръг приятели с въпрос „Кой във вашето семейство реди семейния бюджет - мъжът или жената?“ даде равен резултат, присъдихме по една финансова точка за дисциплина и на мъжете, и на жените.

Здравна дисциплина

Не можем да пропуснем темата, имайки предвид ситуацията на пандемия поради Covid-19. Но тук вече навлизаме и в зоната на самодисциплината. Както се казва – “отидох на преглед, докторът ми написа рецепта, аз му платих, защото трябва да живее от нещо. С рецептата отидох в аптеката за лекарства и платих на аптекаря, защото трябва да живее от нещо. Прибрах се и хвърлих лекарствата в кошчето, защото и аз трябва да живея.”

Според лекарите жените са тези, които са по-стриктни в спазването на предписаното лечение. Това се дължи на по-голямата отговорност и грижа към собственото тяло. Освен това жената се старае да оздравее по-скоро, защото в общия случай тя се грижи за всички останали от семейството.

Диетолозите пък твърдят, че мъжете са по-дисциплинирани, когато решението им да започнат хранителен режим е мотивирано. Според един от тях това се дължи на зависимостите на отделния човек. Оказва се, че повече мъже успяват да се откажат от алкохола за времето на диетата, докато малко жени устояват на забранените сладки съблазни.

Заключение: Кой е по-дисциплиниран?

За някои неща по-дисциплинирани са жените, за други – мъжете. И както се очакваше - общият резултат излезе равен. Самодисциплината е въпрос на личностно развитие и налагане на контрол след изясняване на мотивацията ни за промяна.

И тъй като сме в отпускарски сезон и всеки пътува нанякъде, напомняме за дисциплината на пътя – карайте внимателно, а когато стигнете здрави до финалната дестинация, може и да помислите за това, че и мъжете, и жените еднакво добре знаят как да му отпуснат края.

Дори и с дисциплинираност, могат да се появят непредвидени обстоятелства, разгледайте предложенията ни за кредит до заплата.

София