Колко?
500 лв
50 лв. 5000 лв.
До кога?
3 мес.
5 дни 24 мес.
* Максималният срок за погасяване на суми до 200 лв. е 30 дни * Минималният срок за погасяване на суми над 500 лв. е три месеца * Максималният срок за погасяване на суми от 200 лв. до 500 лв. е 12 месеца
Месечна вноска: 500.00 лв.
Първа вноска: 27.05.2024 г.
Сума
500 лв.
Лихва
34.55 лв.
Общо
543.43 лв.

Можем ли да печелим от промените във валутните курсове и как?

Могат ли фактори като цена на лирата или цена на долара да рефлектират върху нашия джоб? Можем ли да спечелим от падащата цена на лирата или от волатилността на криптовалутите? А можем ли да загубим?

На теория, търговията с валути е абсолютно законна и практикувана както от инвеститори, така и от физически лица. На практика, обаче, да се правят пари от променливата цена на лирата или други валути изисква определени знания, умения и компетенции. 

При използване на фактори като цена на лирата или долара с цел печалба винаги съществува спекулативен риск. Как можем да печелим от промяна в съотношението между цена на лирата и цена на лева - опитваме да обясним накратко в следващите редове. 

Как да печелим от променливата цена на лирата или друга валута?

В есенцията си търговията с валути се базира на предположение, че стойността на една валута ще се увеличи спрямо друга. Нагледно, този принцип може да се обясни чрез скорошната рязка промяна в обменната цена на лирата. 

При резкия спад във валутната цена на лирата през декември 2021, огромни загуби са претърпели всички, които са предположили, че предстои запазване или увеличаване във валутната цена на лирата спрямо момента на закупуване. 

Възможен е обаче и обратният вариант. Да предположим, че валутната цена на лирата спрямо лева не се беше сринала, а се беше удвоила или утроила. В този сценарий, покачената цена на лирата би удвоила или утроила инвестицията, направена на база предположение или прогноза. 

Следите ли промените в цената на лирата.

Независимо дали говорим за цена на лирата или на която и да е друга валута, принципът остава същият - вие ще инвестирате пари, които можете да загубите, а можете и да увеличите. Както се досещате, в този случай е най-добре вашето “предположение” да се базира на факти и анализ, а не на вътрешно усещане. 

Как можем да закупим чужда валута?

Закупуването на чужда валута е изключително лесно и достъпно. То става чрез “обмен” на на български левове за чужди пари, спрямо валутния курс за цена на лирата или долара, еврото и т.н. Обмяната на валута може да се случи в удобно за Вас ексчейндж бюро или банков клон, където стриктно се следват обменните курсове спрямо променливата цена на лирата и другите валути. 

Няма законово ограничение в сумите при обмяна на валута, което означава, че можете свободно да кукпувате и продавате без да нарушавате никакви правила. Нужно е единствено да изберете надежден партньор за обмен, който гарантира за стриктно спазване на курсовете спрямо актуалната цена на лирата и другите валути за деня. 

Къде да проверим актуалната цена на лирата?

Търговия според актуалната цена на лирата, долара, еврото и други валути вече се предлага и онлайн. За целта можете да поръчате валутата до адрес или куриерски офис, а да заплатите за нея чрез банков превод или наложен платеж. В този случай, актуалната цена на лирата и всички останали валути трябва да е ясно описана на сайта за обмен, заедно с общи условия и информация за компанията. 

За какво да внимаваме при обмен на пари?

Отново се връщаме към острия спад в актуалната цена на лирата, за да илюстрираме най-важното предупреждание - търговията с валути идва с определени рискове. Те не са предвидими на 100%, но могат да бъдат съобразени на време, за да се избегнат загуби. 

Основният принцип е, че когато инвестирате във валута, вие давате кредит на политическо и икономическо доверие на държавите и регионите, които я използват. Ако заложите на запазване или увеличаване в пазарната цена на лирата, вие всъщност инвестирате във вярята си относно стабилното икономическо състояние на Турция и Северен Кипър. 

Хипотетично, пазарната цена на лирата може да спадне при местна икономическа криза, промени в лихвените проценти, политическа нестабилност или нежелание за риск сред инвеститорите.

Какво влияе на обемнната цена на лирата?

В случая от края на 2021, обменната цена на лирата спада заради нестандартната икономическа политика за поддържане на ниски лихвени проценти в състояние на инфлация. В резултат обменната цена на лирата пада, но се запазват възможностите за икономически растеж и експортен потенциал на Турция.

Това са детайли, с които бихте били наясно при един по-широк поглед върху процесите в страната, от която зависи обменната цена на лирата. Този пример е универсално валиден и ни води до извода, че можете да изпозлвате тези си знания за печалба, ако ги имате. А ако ги нямате - вероятно би било най-разумно да инвестирате в област, в която се чувствате по-сигурни - без да зависите от труднопредвидимата цена на лирата или други чуждестранни пари. 

Какво да направите, ако имате турска валута при настоящата цена на лирата?

След резкия спад в обменната цена на лирата, 100 български лева се равняват на около 13 лири, считано към първия месец на 2022 година. Тази цена на лирата е изключително неизгодна за обмен към настоящия момент. А фактът, че специалистите нямат общо становище относно прогнозата за бъдещата цена на лирата не прави ситуацията по-лесна. 

Ако имате турска валута в наличност, трябва да прецените дали да я обмените по настоящата цена на лирата или да разчитате на предположението, че в бъдеще обменната цена на лирата спрямо лева ще се покачи. Имайте предвид, обаче, че при последващо покачване на инфлацията и запазване на размера на лихвите, може да се очаква и продължаващ спад в обменната цена на лирата.

Един компромисен вариант, по който можете да похарчите парите си без да обменяте валута е просто да отидете на пазар в Турция, където настоящата цена на лирата все още е сравнително съотносима към нейната покупателна стойност. 

Ниска цена на лирата - повече пълни торби!

Можете ли да използвате бърз кредит за търговия с валутни курсове?

При теглене на бърз кредит, кредиторът не изисква обяснение за какво ще похарчите парите си, освен в случаите, когато имате намерение да ги използвате за погасяване на други кредити. Ако следите текущата цена на лирата или друга валута, вие можете напълно спокойно да изтеглите бърз кредит, за да инвестирате в потенциална печалба.

За целта е препоръчително единствено да имате относителната сигурност, че инвестицията в обменната цена на лирата или дръга валута ще бъде печеливша - или че ще можете да погасите кредита си по друг начин, ако се окаже обратното. 

За разлика от обменната цена на лирата, лихвеният процент при теглене на бързи кредити е предварително фиксиран и не подлежи на промяна. Това може да ви даде абсолютна сигурност относно това какво ще дължите, на кого, кога и как трябва да го изплатите. 

В Kinti.bg можете да заявите бърз кредит с няколко клика, като попълните формата на началната страница на сайта ни. 

Бърз кредит за търгуване по цена на лирата и другите валути

Как да печелим от бърз кредит и промените в цената на лирата?
София