Колко?
500 лв
50 лв. 5000 лв.
До кога?
3 мес.
5 дни 24 мес.
* Максималният срок за погасяване на суми до 200 лв. е 30 дни * Минималният срок за погасяване на суми над 500 лв. е три месеца * Максималният срок за погасяване на суми от 200 лв. до 500 лв. е 12 месеца
Месечна вноска: 500.00 лв.
Първа вноска: 26.05.2024 г.
Сума
500 лв.
Лихва
34.55 лв.
Общо
543.43 лв.

Какво да правите, когато се карате за пари?

За каквото и говорим – винаги става въпрос за пари.

Този израз е една нелицеприятна рентгенова снимка на човешките отношения. За щастие сме дарени с интелигентност и фантазия, чрез които успяваме добавим плът на този плашещ скелет и да му скроим лицеприятни дрешки.

И тъй като хората се отнасят към парите по различен начин, често изпадат в напрегнати ситуации, опитвайки се да говорят за финансовите си отношения, когато са в някаква форма на съжителство.

Както повечето проблеми между хората, и този не подминава най-малката градивна клетка на обществото – семейството.

Кога парите обтягат семейните отношения?

  • Когато са много;

  • Когато са малко;

  • Когато има разлика в доходите на партньорите;

  • Когато има разлика в тяхната ценностна система;

  • Когато в семейството няма финансово планиране;

И НАЙ ВЕЧЕ

  • Когато мъжът и жената не знаят как да си говорят за пари, без да се карат.

На първите две позиции няма да се спираме – както се казва – многото пари развращават, малкото озлобяват.

Разликата в доходите е стар проблем в българското семейство, в което по традиция жената печелеше по-малко. И отдавна са му намерени типови решения. Не винаги удовлетворителни разбира се, като например – мъжът носи повече пари вкъщи, значи той командва финансовия парад. Но в последните десетилетия нещата вече не стоят така. Дори понякога мъжът е без работа, а парите вкъщи носи жената. И ето един нов повод за напрежение.

Разликата в ценностните системи – за него 800 лева за ново палто е безбожна цена, след като има и за 80. За нея пък 900 лева за нова въдица, при положение, че в шкафа вече има четири, си е чисто прахосничество!

Стигаме до планирането и финансовата комуникация. Редовните ни читатели ще си спомнят, че и друг път сме отбелязвали важната роля на финансовото планиране – при структурирането на личния бюджет, при оптимизирането на икономиите, при избягването на рискови харчове.

Знаем колко е трудно човек да направи това, когато се отнася до личните му финанси. Тази трудност нараства няколко пъти, когато става дума за общ бюджет.

И все пак, как да избегнем караниците за пари в семейството?

Би било чудесно да сте изработили добри практики, още когато сте били самостоятелни, които после да развиете в семейна стратегия за финансови отношения. Но от какъвто и вид да е тя, няма как да се появи от само себе си. Стратегията трябва да се обсъжа, при това неведнъж, защото доходите и разходите на едно семейство са динамични величини. Тоест, искаме, не искаме, трябва да говорим за пари.

За да не се караме трябва да го направим:

  1. 1. Без емоции!

  2. 2. В никакъв случай по случаен повод.

  3. 3. Никога без подготовка и конкретни предложения.

Кога да говорим за пари?

Но най-добре, организирайте си вкъщи... финансова среща!

Вие познавате партньора си най-добре. Ако той води леко разговори за пари, тогава е лесно. Ако обаче такива разговори не ви се получават, дайте простор на въображението си. Нека финансовата среща е в приятна обстановка, нека, ако щете, да прилича на истинска среща – на масата освен листове, моливи и калкулатор, сложете вино, любим сладкиш, нека звучи музика.

Как да говорим за пари, без да се караме?

За предпочитане е откритият подход, но ако се наложи, използвайте дипломация. Никога не започвайте такава среща от позицията само на собствените си разбирания, гледайте общата картина на семейния бюджет.

Лансирайте идеи, но бъдете готови за отстъпки. Няма страшно, ако на първата такава среща стъпките ви бъдат една напред, две назад – най-важното е да покажете, че за пари може да се говори и по приятен начин.

Най-печелившият ход в първата финансова среща е да се фокусирате върху различията относно семейния бюджет, оптимизиране на баланса му, обвързването на финансовите цели с конкретни, важни за всеки един от вас резултати.

На финала, кратък пример: Познато артистично семейство все не успяваше да оправи бюджета си. Караха я някак си, но дойде време да издържат студентка в чужбина. Всеки път, когато трябваше да ѝ изпратят месечната сума, наставаха неприятни скандали. Докато не седнаха веднъж на масата и не си създадоха... семейна банка! Всички изкарани пари влизат в касата, от там се разпределят на пера – за сметки, за студентката, за пазаруване, за удоволствия... и ще повярвате ли, даже започнаха да отделят два пъти в годината скромна сума за, както те я наричат, малката пенсия!

Нека завършим с приятелски съвет: не позволявайте на парите да застават между вас. Щом сте двама, пари се печелят по-лесно и се харчат по-весело!

София