Колко?
500 лв
50 лв. 5000 лв.
До кога?
3 мес.
5 дни 24 мес.
* Максималният срок за погасяване на суми до 200 лв. е 30 дни * Минималният срок за погасяване на суми над 500 лв. е три месеца * Максималният срок за погасяване на суми от 200 лв. до 500 лв. е 12 месеца
Месечна вноска: 500.00 лв.
Първа вноска: 25.05.2024 г.
Сума
500 лв.
Лихва
34.55 лв.
Общо
543.43 лв.

Как да спестим пари в 5 прости стъпки?

Не чакайте черни дни. Подгответе се за по-добри времена.
Как да спестим пари в 5 прости стъпки?

Независимо къде се намирате във финансовото си пътешествие, помнете, че винаги има начин да преобърнете ситуацията във ваша полза. Ако заделянето на пари ви изглежда непосилна задача, то е време да се захванем с петте ни предложения как да се подготвите за по-добри времена.

Списъкът предлага решения, които не биха били полезни, ако не ги прилагате с постоянство и търпение. Придържайте се към тактиките, които работят най-добре за вас и съвсем скоро ще усетите, че печелите битката между “Трябва да спестявам” и “Живея само веднъж.”

Започнете финансовата си трансформация, като си припомняте думите:

Спестяването не е трайно лишение, а дългосрочна инвестиция.

Как да инвестирате в себе си:

1. Опознайте разходите си

Зад всяка важна промяна стои добрата подготовка. Първата стъпка към увеличаването на спестяванията е да разберете реално колко пари харчите на месец и за какво. Водете си отчет, който включва всичките ви покупки. Проверете каква е сумата в края на месеца и я оптимизирайте през следващия.

Съвет: Разходите при пазаруване се покачват, ако обикаляте рафтовете, невъоражени със списък на продукти, които ви трябват. Магазините са създадени да ви примамват към импулсивни покупки - не се поддавайте!

2. Абонаменти, абонаменти, абонаменти

Кога за последно проверихте абонаментите, за които сте се записали? Опишете ги и вижте колко от тях реално ползвате и кои можете да прекратите. Ако някой не присъства редовно в ежедневието ви, най-вероятно няма място в разходите ви.

Съвет: Възползвайте се от по-леки форми на потребителска лоялност, като се запишете за седмичния бюлетин на любимите магазини. Често изпращат промоционални кодове - използвайте ги в правилните моменти!

3. Премахнете платежните данни от онлайн акаунтите си

Онлайн пазаруването е толкова бързо и удобно, нали? Особено когато е на един клик разстояние и не можем да измерим тежестта на банкнотите, докато ги “подаваме”.

Най-добрият начин да пречупите този навик е да изтриете информацията за плащане от онлайн акаунтите си. Ровенето за картата ще ви даде време да обмислите покупката си и колко е нужна реално.

4. Не се поддавайте на стресовите харчове

Лесно е да оправдаете харченето на пари като начин да разпуснете след тежък работен ден. Стресовите харчове помагат само на момента, но не са дългосрочно решение за подобряване на живота ви.

Намерете други начини да релаксирате - разходка в парка, кратка медитация, лека дрямка. Отдайте се на любима книга, нов филм или свършете нещо из дома. Така ще се погрижите за себе си, както и ще намалите нивата на стрес в ежедневието. Междувременно създавате полезни навици.

5. Овладейте правилото за 30-те дни

Да избягвате мигновеното удоволствие е един от най-важните уроци за успешното менажиране на личното финансово състояние. Добър начин да тествате това е да последвате правилото за 30-те дни. Когато решите да закупите нещо по-скъпо от обичайното, изчакайте 30 дни преди да направите реалната покупка. Времето ще ви даде перспектива дали наистина си заслужава парите.

Съвет: Когато сте в хранителния магазин приложете 10-секундното правило. При добавяне на продукт към количката, си дайте 10 секунди да си отговорите на въпросите “Защо купувам този продукт?” и “Наистина ли ми трябва?”. Ако не намирате добър отговор, оставете продукта обратно на рафта.

Вече сте готови да започнете промяната. Бъдете търпеливи и прилагайте съветите с постоянство. Съвсем скоро ще се радвате на по-добро финансово състояние, а след това и на по-големи инвестиции.

Понякога, разбира се, имаме и непредвидени разходи. При нужда обърнете се към нас и вземете пари до заплата.

София