Колко?
500 лв
50 лв. 5000 лв.
До кога?
3 мес.
5 дни 24 мес.
* Максималният срок за погасяване на суми до 200 лв. е 30 дни * Минималният срок за погасяване на суми над 500 лв. е три месеца * Максималният срок за погасяване на суми от 200 лв. до 500 лв. е 12 месеца
Месечна вноска: 500.00 лв.
Първа вноска: 25.05.2024 г.
Сума
500 лв.
Лихва
34.55 лв.
Общо
543.43 лв.

Как да се предпазим от коронавирус (COVID-19)?

Основни мерки, които да предприемете още днес
Как да се предпазим от коронавирус (COVID-19)?

Вече близо месец се учим да живеем според извънредните мерки, наложени след обявяването на пандемия от Световната здравна организация. След като бяха доказани първите случаи на заразени с коронавирус (COVID-19) хора в България, държавните органи наложиха рестрикции с главна цел овладяването на бързото разпространяване на вируса. Освен външните мерки, които спазваме в момента, е добре да се запознаем в детайли с основни принципи за предпазване от вируса, които са в нашия контрол.

Неглижирането на ситуацията е потенциална опасност за вас самите и всички хора около вас, затова ви съветваме на първо място да не се поддавате на паниката и страха, а да предприемете следните мерки още днес:

1. Имайте предвид денонощно отворената линия на номер 02 807 87 57, на която всички граждани и организации могат да задават своите въпроси относно COVID-19

2. Кога да използвате маска?

  • Ако сте здрави, трябва да носите маска, само ако се грижите за човек със съмнение за коронавирус;
  • Носете маска, ако кашляте или кихате;
  • Маските са ефективни само когато се използват в комбинация с често почистване на ръцете с дезинфектанти на алкохолна основа или със сапун и топла вода.

3. Как да използвате маската?

  • Преди да си сложите маска, почистете ръцете си с дезинфектант на алкохолна основа или със сапун и топла вода;
  • Покрийте устата и носа си с маска и се уверете, че няма пролуки между лицето и маската;
  • Избягвайте да докосвате маската, докато я носите; ако го направите, почистете ръцете си старателно.
  • Сменете маската с нова веднага, след като се овлажни и не използвайте отново маски за еднократна употреба;
  • При премахване на маската отстранете задната ѝ част (не докосвайте предната част на маската) и я изхвърлете веднага в затворен контейнер, след това измийте ръцете си старателно.

4. Основни стъпки, които да спазвате:

Мийте ръцете си редовно

Достатъчно често и продължително измивайте ръцете си с топла вода и сапун или с антибактериален дезинфектант. Това спомага убиването на вирусите, които може да са попаднали върху ръцете ви и до момента е един от най-добрите методи за предпазване от COVID-19.

Спазвайте дистанция с останалите хора, когато сте навън

От Световната здравна организация съветват за спазване на дистанция от поне метър от останалите хора. Причината е, че когато кихате или кашляте, изхвърляте течности от тялото, които могат да съдържат вируси. Ако се намирате прекалено близо до болен човек, можем да вдишате изхвърлените от него течности, които потенциално съдържат съответния COVID-19.

Избягвайте докосването на очите, носа и устата

Ръцете ви докосват много повърхности и по тях лесно могат да полепнат вируси. Ако това се случи, ръцете могат да пренесат вируса върху очите, носа или устата ви. Доказано е, че COVID-19 навлиза предимно през лигавицата.

Респираторна хигиена

Уверете се, че вие и хората около вас поддържат добра респираторна хигиена.Това означава покриване на устата и носа със свит лакът или с кърпичка, когато кихате или кашляте. След това трябва да изхвърлите използваната кърпичка веднага. Също така се препоръчва редовно проветряване на помещението, в което сте, за да понижите риска от задържане на вирусни частици във въздуха около вас.

Ако имате температура, кашлица или затруднено дишане, незабавно потърсете лекарска помощ по телефона. Не се препоръчва физическото посещение на лекарски кабинет заради възможността да заразите медицинските лица и хората, които посещават болниците заради други здравословни проблеми. Останете си вкъщи и следвайте насоките на личния си лекар.

Погрижете се за хигиената на дома си

Препоръчва се редовното почистване на повърхности, с които имате контакт често - брави, пода на антрето, кухненски плотове, телефони и други дигитални устройства. Погрижете се да оставяте външни дрехи и обувки далеч от пространството, което обитавате най-често в апартамента и проветрявайте стаите добре. Редовно почиствайте тоалетната и банята, особено ако съжителствате със семейството си и близки хора.

5. Как да се справите със стреса по време на коронавируса?

Нормално е да имате различни видове емоционални и физически реакции спрямо наложената ситуация. Приспособяването на работен живот от пространството на дома ви може да бъде стресиращо, а невъзможността да продължите с ежедневието си, както сте свикнали до момента, е допълнителна тежест.

Решенията са най-често свързани с търсене на алтернатива и постепенното спокойно приемане на новия ежедневен ритъм. Поддържайте здравословен начин на живот - включително правилна диета, достатъчно сън, упражнения и социални контакти с близки вкъщи, както и по имейл и по телефона с други членове на семейството ви и приятели. Отдайте се на лични проекти, за които преди не ви е оставало време и се насладете на свободното си време в компанията на хубави книги, качествени филми и сериали, любима музика и вкусни домашни ястия.

Ограничете притеснението, като намалите времето, което прекарвате в гледане или слушане на медийно съдържание, което приемате за обезпокоително. Подберете доверени източници на информация, които подкрепят комуникацията си с конкретни данни.

6. Как да обезопасите работното си място?

Ако компанията ви не може да премине на режим дистанционна работа, то тогава се уверете, че работното ви място е добре почистено. Бюрата, масите, клавиатурите и всички други повърхности трябва да се дезинфекцират регулярно. Подсещайте колегите си да измиват ръцете си често. Сложете дезинфектантите на различни места из офиса. Окачете приятелски постери с най-важните неща, които трябва да се знаят за COVID-19. Посъветвайте всички, които имат дори и минимални грипни симптоми да работят от вкъщи или да си вземат болничен.

При нужда от финансова помощ разгледайте бързи кредити до заплата.

София