Колко?
500 лв
50 лв. 5000 лв.
До кога?
3 мес.
5 дни 24 мес.
* Максималният срок за погасяване на суми до 200 лв. е 30 дни * Минималният срок за погасяване на суми над 500 лв. е три месеца * Максималният срок за погасяване на суми от 200 лв. до 500 лв. е 12 месеца
Месечна вноска: 500.00 лв.
Първа вноска: 24.05.2024 г.
Сума
500 лв.
Лихва
34.55 лв.
Общо
543.43 лв.

Как да се отдадете на ново хоби, без да останете на червено?

Как да се отдадете на ново хоби, без да останете на червено?

Според речника хобито е вид развлечение, занимание и увлечение, практикувано през свободното време, което в повечето случаи не носи приходи. Иначе казано, хобито е чист разход за удоволствие. А както казва народът - “кеф цена няма”.

И съвсем естествено стигаме до въпросът-разковниче – как да получим максимално удовлетворение от хобито си, без това да торпилира бюджета ни?

Защо е важно да имате хоби?

Психолозите твърдят, че хората, които имат хоби, живеят по-спокойно и щастливо. Защото то им позволява да забравят за проблемите в работата и личния живот и поне за малко да се пренасят в свят, изпълнен с приятни за тях преживявания.

Как тогава да се захванете с ново хоби, без то да представлява предизвикателство за бюджета ви?

Хобито е нещо, което обикновено не е свързано с пряката ви работа. В някои случаи то е компенсация на пренебрегнатата алтернатива при избора на професия, която е останала в подсъзнанието ви. Тогава вие сте готови за него, премисляли сте го, пресмятали сте го неведнъж.

Новото хоби обаче се втурва в живота ви неочаквано. То е територия, която другите любители населяват много по-рано от вас и естествено, са много по-напред с материала – постижения, притежания, екипировка и оборудване. Именно меракът да ги настигнете веднага, може да ви вкара в неразумни разходи.

Спомняте ли си онзи виц?

Един човек изведнъж се запалил по риболов. Ама сериозно! Купил си марково оборудване – пръчки, макари, плувки, блесни, сонар и всички джаджи, нов кемпер и моторна лодка с колесар. И един уикенд се понесъл с всичко това за риба. Сменял места, стръв, захранки, пръчки и нищо! Накрая хванал една единствена рибка. Прибрал се вкъщи и казал на жена си:

  • Ей тази рибка ми излезе 80 000 евро!

  • Добре, че не си хванал две – отговорила тя.

Няколко примера как да не се хвърляте в дълбокото:

1. Колекционерство

Едно е да започнете да събирате картини или старинни монети, друго – пакетчета захар или кибрити. Ако изберете да колекционирате скъпи предмети, няма лошо да започнете с реплики, докато натрупате информация и опит. И не забравяйте - много често на битаци и еднодневни базари можете за жълти стотинки да попаднете на изненадваща находка.

2. Градинарство

Запасете се с търпение, защото този занаят изисква много време и отдаденост. Бъдете готови за четене, разговори със стари градинари, множество грешки. Но едно нещо е сигурно - природата не иска маркови инструменти, иска вашата грижа и внимание.

3. Планинарство

Не тичайте в Декатлон в момента, в който решите за пръв път да се поразходите из планината. Намерете приятели, които да ви покажат по-леки маршрути и заемете от тях старата им раница, яке, дори планинарски обувки. Така ще сте подготвени за пазаруване на собствено оборудване и ще имате по-добра представа от какво имате нужда за максимално удобство. Марковите спортни стоки доказано не винаги са най-качественото решение, нито пък най-функционалното. Хижарите ще потвърдят думите ни!

4. Колоездене

Започнете със съвсем базово градско колело и свикнете с него в ежедневието си. Запознайте се с удобствата от този вид превоз, както и с неудобствата, които неминуемо ще изпитате. Сглобяването на качествено колело може да се случва постепенно и със финансово съобразени решения, но никога недейте да спестявате от предпазна екипировка.

5. Крафт

В тази област изкушението е голямо. Всичко зависи най-вече от таланта ви, но няма как да се отрече, че материалите и инструментите също са много важни. Съветваме ви, ако вашето ново хоби е в тази област, преди да пазарувате, да изгледате различни видеа в YouTube, а най добре да се запишете на някакъв виртуален курс за начинаещи. Въображението на хората е необятно, а повечето пъти решенията са насочени към това да ви спестят излишни разходи.

6. Кулинария

Най-добрата храна не се мери спрямо колко скъпи са продуктите, които сте използвали, а майсторлъкът, който сте показали при готвенето. Скъпата кухненска техника ще намерите най-често в професионалните ресторанти, а за станете добри кулинари ще имате нужда от любов към храната, нюх за съчетаване на продукти и малко познания в химията на храните.

Изброените хобита са само леко нагазване в една необятна територия от човешките развлечения. Нека напомним отново – хобите е удоволствие, а какво казва народът: “Кеф цена няма.”

Ако хобито Ви изисква голяма първоначална инвестиция, не се отказвайте, разгледайте условията ни за бързи кредити онлайн с месечни вноски.

София