Колко?
500 лв
50 лв. 5000 лв.
До кога?
3 мес.
5 дни 24 мес.
* Максималният срок за погасяване на суми до 200 лв. е 30 дни * Минималният срок за погасяване на суми над 500 лв. е три месеца * Максималният срок за погасяване на суми от 200 лв. до 500 лв. е 12 месеца
Месечна вноска: 500.00 лв.
Първа вноска: 26.08.2024 г.
Сума
500 лв.
Лихва
34.55 лв.
Общо
543.43 лв.

Как да подобрим семейния бюджет

Върнете финансовото спокойствие обратно вкъщи
Как да подобрим семейния бюджет

Достатъчно предизвикателно беше, докато бяхте сами, нали? Сега, след като вече децата са част от живота ви, задачата с финансовото планиране и организирането на устойчив бюджет сякаш е умножена минимум по две.

Истината е, че финансовите ни борби - независимо дали ги водим сами или с партньора си, имат подобни изисквания, които гарантират много по-голям процент успеваемост в надпреварата за спокойствие вкъщи.

Само се замислете колко ангажименти (а с тях и разходи) се събират в рамките на 24 часа около малките членове на семейството - частни уроци, спортни занимания, месечни плащания на училищни такси, летни курсове, график за оставяне и взимане на децата с колата, храна…

Списъкът продължава. Точно затова имате нужда от добър план, който да ви позволи да предвидите максимално разходите и да добиете по-добра представа за голямата картинка, наречена “семеен бюджет”.

1. Създайте бюджет. И го спазвайте.

Ако до момента системата е по-скоро “идва заплатата и от нея започва да се харчи, така че да остане поне малко до следващата”, то е време за нова тактика. Създаването на детайлен месечен бюджет ще ви даде пространство, от където ненужните разходи бързо изпъкват. Това са харчове, които в идеалния случай трябва да се целите да премахнете.

2. Задайте финансови цели.

Когато се затруднявате да плащате сметки всеки месец и по-скоро се чувствате затънали в натрупващи се разходи, спестяването на пари изглежда като далечна мечта. След като сте създали детайлен бюджет и прецените кои разходи могат да бъдат намалени, то тогава идва време за спестяване или пренасочване на процент от бюджета към финансова цел - дългосрочна или краткосрочна. Не забравяйте, че по този начин не се грижите само за материално състояние, а защитавате и осигурявате бъдещето на семейството си.

Съвет от нас: вземете предвид лични финансови кризи. Създаването на спестовна сметка ще ви помогне да натрупвате спестявания за неочаквани спешни случаи. Застраховка “Живот” също е ключов елемент от защитата на децата ви от най-трудните моменти за едно семейство. При нужда обърнете се към нас и разгледайте условията за първи безлихвен кредит.

3. Излезте от дългове

Менажирането на стоки и услуги на изплащане винаги е било предизвикателство. Създайте реалистичен план за погасяването им, за да не се окажете в капан на постоянно оскъпяване. Може да не излезете от дълговете си още днес, но можете да имате добре организиран график, който се съобразява с нуждите на семейството и едновременно с това го води една стъпка по-близо до време без задължения към външни институции.

4. Използвайте Excel за организация на цялото семейство

Не останаха ли тези таблици в миналия век? Истината е, че Excel все още остава една от най-гъвкавите и достъпни програми за планиране и менажиране на ресурси - време, пари, екипи. Звучи ви познато?

Организирайте “жонглирането” с ежедневните задачи и наредете таблиците си както ще е най-удобно за постоянно ползване, но ви препоръчваме да разделяте програмата за деня, седмицата и месеците, така че визуално да е лесно за вас и партньорът ви да се ориентирате бързо в редовете.

5. Контролирайте харчовете за храна

С времето сме се убедили, че най-малките финансови аспекти правят най-голяма разлика във финалния отчет. Помислете кои са любимите рецепти на семейството ви и как можете да оптимизирате пазара си. Пазаруването с предварително подготвен списък намалява рисковете от импулсивни харчове и ви дава време да се концентрирате върху най-нужните продукти. А някои от тях със сигурност са и на намаление. Не забравяйте да мислите и извън кутийката - много ресторанти предлагат намаления за детски комбинирани ястия. Защо да не си позволите от време на време почивка от кухнята?

Имаш ли нужда от помощ?
Обади ни се.

0700 35 005

info@kinti.bg

София