Колко?
500 лв
50 лв. 5000 лв.
До кога?
3 мес.
5 дни 24 мес.
* Максималният срок за погасяване на суми до 200 лв. е 30 дни * Минималният срок за погасяване на суми над 500 лв. е три месеца * Максималният срок за погасяване на суми от 200 лв. до 500 лв. е 12 месеца
Месечна вноска: 500.00 лв.
Първа вноска: 26.05.2024 г.
Сума
500 лв.
Лихва
34.55 лв.
Общо
543.43 лв.

Как да купим стока на изплащане?

Подгответе се преди да вземете финално решение
Как да купим стока на изплащане?

Зимните месеци наближават и заедно с тях най-динамичните периоди за продажба на стоки като техника, битови електроуреди и интериорни придобивки за дома. Всички поне веднъж сме се замисляли за онзи лаптоп, който може би е време да сменим. Или старата готварска печка, която с удоволствие ще изпратим в миналото. А дали не бихме могли да си позволим нова плазма и онзи голям диван за още по-забавни вечери с приятели в уюта на въздействащото домашно кино?

Истината е, че този тип инвестиции подобряват качеството ни на живот и в добре планирани финасови периоди представляват правилното решение. Постепенното обновяване на личните ни вещи и тези на семейството са знак за добре поставени финансови цели и отговорно отношение към месечното планиране на бюджета.

Както сме ви съветвали и преди, най-големият капан за оптимизацията на разходите остава импулсивната покупка. Когато пред вас стоят стотици намаления и примамливи оферти, е възможно бързо да попаднете в следните ситуации:

Вариант 1: Поддавате се на момента и инвестирате в желана от дълго време стока, като я заплащате наведнъж и надхвърляте значително зададения предварително месечен лимит на разходи.

Вариант 2: Поглеждате към предложените начини на изплащане на същата тази стока и се замисляте дали това не е по-добрата опция за настоящата ви ситуация.

За да вземете максимално информирано решение, предлагаме няколко съвета, които да служат за овладяване на импулсивната ситуация и лична подготовка по въпроса “Как да купя стока на изплащане?”

1. Ориентирайте се в реалните цени на стоката

В периоди на големи намаления магазините се възползват от промяна на цените и много често използват метода на завишаване на стойността на стоката, а след това прилагат процент отстъпка, за да изглежда предложението по-атрактивно. Важно е да си дадете време и да огледате други магазини, в които се предлага същата стока, за да разберете дали няма по-изгодни оферти.

Следващата стъпка е да се информирате за начините, които избраният от вас магазин е подбрал за изплащане на стоката. Най-често изброените в началото на материала ни артикули изискват изплащане под формата на потребителски кредит.

2. Запознайте се с условиятa

Ключовият момент преди финалното взимане на решение да купите стока на изплащане е да се запознаете детайлно с условията на предложения план. Лихвеният процент при потребителските кредити варира в зависимост от исканата сума, срока за връщане и индивидуалния клиентски профил. Често изискване е превод на работна заплата по сметка в банката.

Таксите за услугата също са различни. Към потребителския кредит може да бъдат добавени елементи, различни от лихвата и таксите. Често кредитът идва като пакет на различни банкови продукти. Това може да са:

  • Разплащателна сметка по кредита (банката изисква откриването на сметка, част от пакетната услуга, към която има месечна такса за поддръжка);

  • Платени SMS известия;

  • Кредитни карти и други.

Съветваме ви да проучите условията за изплащането не само на магазина, но и на финансовата институция, към която е възможно да се открива сметка. Консултантите в избрания от вас магазин следва да отговорят на всичките ви въпроси, а вие можете самостоятелно да се свържете с финансовата институция, за да ви бъдат разяснени допълнителни запитвания.

3. Планирайте внимателно бюджета си за следващите месеци

След като сте проверили детайлно условията на изплащане, следващата важна стъпка е да съвместите предстоящите разходи с месечния си бюджет. Не забравяйте да отбележите датите в календара си, за да не допуснете забавяне в изплащането на стоката. Също така оптимизирайте съществуващия си финансов план и съобразете месечните вноски с разходите си за ежедневни нужди, както и с разходите за дългосрочните си финансови цели. Подберете срок на изплащане, който сравнително отговаря на големината и значимостта на покупката. По този начин ще постигнете добра дистанция от импулсивната покупка и ще имате поглед над “общата картинка” напред във времето.

4. Право на рекламация

Важно е да се знае, че винаги имате право на рекламация. Всеки път, когато е налице несъответствие на стоката с договореното, независимо дали това несъответствие е открито при първоначален преглед, при монтаж на стоката или през времето, докато я ползвате, за вас възниква правото на рекламация.

В тези случаи можете да искате от търговеца:

  • Замяна на стоката с друга.

  • Отбив от цената – обикновено когато недостатъкът е такъв, че не прави вещта негодна за употреба.

  • Ремонт на стоката за сметка на търговеца.

  • В случай, че замяна или ремонт ще причинят значителни разходи, или вече веднъж сме се ползвали от правото си на ремонт, то за нас е налице възможност да искаме възстановяване на платената от нас сума

Разгледайте условията ни за получаване на бърз кредит.

София