Колко?
500 лв
50 лв. 5000 лв.
До кога?
3 мес.
5 дни 24 мес.
* Максималният срок за погасяване на суми до 200 лв. е 30 дни * Минималният срок за погасяване на суми над 500 лв. е три месеца * Максималният срок за погасяване на суми от 200 лв. до 500 лв. е 12 месеца
Месечна вноска: 500.00 лв.
Първа вноска: 28.04.2024 г.
Сума
500 лв.
Лихва
34.55 лв.
Общо
543.43 лв.

Как да използваме стабилната цена на златото по време на растяща инфлация? 

През последните месеци всички ставаме свидетели на ускорено обезценяване на парите. Стоките и услугите постъпват, заплатите растат бавно, а една и съща сума има различна покупателна способност днес спрямо отминали периоди.

Във времена на растяща инфлация е време да помислим за спестяванията си и начините да запазим стойността им чрез инвестиция. Стабилната цена на златото е един от най-разумните начини да подходим към ситуацията, независимо с каква спестена сума разполагаме.

Днес говорим малко повече за инвестициите в сигурната цена на златото и начините да инвестираме в цена на златото сигурно и разумно.

Следите ли промените в цената на златото.

Как да инвестираме, използвайки стабилната цена на златото?

Когато говорим за цена на златото, трябва да вземем предвид двете основни форми, в които можем да инвестираме: бижутерско злато и инвестиционно злато. 

  • В бижутерията най-често говорим за цена на златото от 14 карата, тоест с примеси от други метали. В този случай, пазарната цена на златото зависи и от допълнителни фактори като изработка на бижуто, търговска марка, състояние и т.н.
  • Инвестиционното злато идва под формата на 24-каратови монети, кюлчета или слитъци. Те следват настоящата цена на златото на борсата, като изсечените по определени поводи и колекционерските монети имат и нумизматична стойност, която повишава покупната цена на златото.

Макар и в двата случая предлаганата цена на златото да е относително стабилна, бижутерските продукти са значително по-несигурен начин за инвестиция. 

В случай, че се притеснявате за физическото съхранение на предметите от благороден метал, можете да се поинтересувате и от потенциални инвестиции във фондове, следващи движението в пазарната цена на златото.

Цена на златото през последните 10+ години

През последното десетилетие, пазарната цена на златото е нараснала с 26.15%. Разбито от 2011 до 2022 година, движението в стойността на благородния метал изглежда по следния начин:

  • Цена на златото през януари 2010: 1,550 лв за унция;
  • Цена на златото през януари 2011: 1,920 лв за унция;
  • Цена на златото през януари 2012: 2,480 лв за унция;
  • Цена на златото през януари 2013: 2,500 лв за унция;
  • Цена на златото през януари 2014: 1,710 лв за унция;
  • Цена на златото през януари 2015: 2,225 лв за унция;
  • Цена на златото през януари 2016: 2,024 лв за унция;
  • Цена на златото през януари 2017: 2,220 лв за унция;
  • Цена на златото през януари 2018: 2,155 лв за унция;
  • Цена на златото през януари 2019: 2,245 лв за унция;
  • Цена на златото през януари 2020: 2,720 лв за унция;
  • Цена на златото през януари 2021: 3,100 лв за унция;
  • Цена на златото през януари 2022: 3,195 лв за унция.

Въпреки леката волатилност на златото в определени периоди, то остава най-стабилния начин за инвестиране на спестена сума - не само с цел запазване на стойността на спестяванията, но и с цел увеличаването ѝ. 

Как да закупим при сегашната цена на златото.

Откъде можем да закупим инвестиционно злато?

Продажбата на злато е абсолютно свободна и законна, независимо дали сте решили да инвестирате в бижутерски изделия, монети или фондове. Бижутерските злата могат да се закупят от всяка надеждна бижутерия, докато инвестиционното злато се предлага в банките и монетните дворове.

Ако сте решили да използвате стабилната цена на златото за инвестиция и запазване на спестяванията, задължително се придържайте към 24 карата, проба 999.9/1000, придружена със сертификат за автентичност. 

За да бъдете сигурни в своята инвестиция в цена на златото, търговецът трябва да бъде лицензиран и да продава изделията си от благороден метал законно. Най-сигурният и прозрачен избор остават банковите клонове на големите банки. Можем ли да инвестираме в злато ако нямаме доказуеми доходи?

Условието за закупуване на инвестиционно злато е купувачът да бъде пълнолетно физическо или юридическо лице, като плащанията в брой са допустими и напълно безпроблемни, стига закупеното злато е на стойност до 10,000 лв.

Когато пазарувате в лицензирана, но не банкова институция, за покупките в брой се издава касова бележка, но не се изисква документ за самоличност. Това е начин да инвестирате в цена на златото без да разкривате самоличността си.

Когато инвестирате в цена на златото чрез физическ покупка в банка, личните ви данни винаги се събират и покупката се вписва в регистъра на банката. Изискването на данни за този регистър от държавните органи не е рутинна практика, но е напълно възможно при потенциална ревизия на купувача като физическо или юридическо лице. 

Как да закупим при сегашната цена на златото.

Можем ли да използваме бързи кредити онлайн без доказване на доход за инвестиция в цена на златото?

Когато решите да инвестирате в стабилната цена на златото, ще трябва да изберете съответното инвестиционно изделие: монета, кюлче или друго, предлагано от избрания търговец. 

Тези изделия винаги са с фиксиран размер, тегло, проба и специфики Или иначе казано: инвестицията в добрата цена на златото се случва по каталог с фиксирани суми, които не подлежат на персонализация. 

Ако обявената цена на златото в определено изделие е с малко по-висока от настоящите ви спестявания, бързите кредити онлайн без доказване на доход са отличен начин да покриете разликата максимално бързо и сигурно.

Нещо повече - при прозрачна и справедлива лихва по кредита, дългосрочната ви печалба от растящата цена на златото може многократно да надскочи краткосрочните разходи за погасяване на задължението. По този начин, вие можете да вложите парите си в цена на златото без да допускате обезценяването, което се натрупва буквално с всеки изминал ден.

С Kinti.bg можете да получите одобрение за бърз кредит онлайн в рамките на няколко часа и да видите парите по сметката си без излишни и тежки процедури. Достатъчно е да знаете как да инвестирате разумно и да се обърнете към правилния партньор, който да ви помогне да запазите и умножите вложението си!

София