Колко?
500 лв
50 лв. 5000 лв.
До кога?
3 мес.
5 дни 24 мес.
* Максималният срок за погасяване на суми до 200 лв. е 30 дни * Минималният срок за погасяване на суми над 500 лв. е три месеца * Максималният срок за погасяване на суми от 200 лв. до 500 лв. е 12 месеца
Месечна вноска: 500.00 лв.
Първа вноска: 28.04.2024 г.
Сума
500 лв.
Лихва
34.55 лв.
Общо
543.43 лв.

Как да говорите за пари на първа среща?

Как да говорите за пари на първа среща?

“Каква първа среща?” ще попитате с право. Работно интервю, взимане на банков заем или разговор с потенциален бизнес партньор?

Докато тези ситуации със сигурност се отнасят към категорията, то за всяка от тях има установени рамки и правила, с помощта на които след известно упражняване бихте се чувствали спокойни в подобен тип разговори.

Едно изключение прави първата романтична среща. Точно така. Измежду вълнуващите моменти преди самата среща и желанието все пак да останете верни на  представите си, попадате в решаваща ситуация. А именно тази, в която хора, встъпили в по-зряла възраст и търсещи съвместим партньор в живота си, решават дали втора среща е правилното решение.

Но как започваме да говорим по темата “финансово състояние” още на първа среща, без да излиза, че това е всичко, което ни вълнува? Може би някой от следните начини ще ви помогне да се справите с неловкия момент успешно.

1. Говорете за собственото си финансово състояние

Споделянето на личния ви опит (било то успешни или неуспешни финансови истории) ще помогне на отсрещната страна да се почувства значително по-спокойна да разкаже за собствените си борби и успехи. Горейки отворено за финансовото си състояние, хората се чувстват предразположени да продължат темата и да разяснят собствените си виждания и мнения по темата “пари”.

2. Разкажете за финансовите си цели и ценности

Когато при двама човека начините на харчене и пестене на пари не съвпадат, има голяма възможност финансите да станат постоянна причина за неразбирателство. Разговорът по темата може да включва как се чувствате спрямо бързи кредити,харчене на пари за ежедневни битови продукти до как и за какво бихте спестили дългосрочно средства.

Докато едни хора инвестират голямо количество от доходите си за домашни подобрения, то други се фокусират в по-богат живот навън – пътувания, концерти, кулинарен туризъм. След като поговорите за приоритетите и ценностите си, би трябвало да се чувствате значително по-удобно да споделите и как си представяте бъдещо съжителство във финансов аспект.

3. Спестовник или прахосник?

Някои срещи преминават в добре организирани динамични въпроси и ако случайно попаднете на такъв човек и се чувствате добре в ситуацията, можете да вмъкнете профилиращ въпрос като “Повече се разпознаваш като спестовник или прахосник?”. Естествено, това е въпрос на крайности и служи най-вече за разясняване на нюансите, които съчетавате в себе си.

Има и вариант, в който някои хора попадат директно в крайност и тогава трябва да бъдете честни със себе си дали това е стил на живот, който бихте споделили.

4. Изпробвайте въпроса “Ако имаше 1 милион,...?”

Алтернативен начин да разберете как другият човек приоритизира инвестициите си и евентуално какво го пресира най-много във финансов аспект. Някои хора биха отговорили, че първо ще изплатят голям студентски заем или че ще инвестират в собствено жилище. Всеки отговор може да ви послужи за известно разясняване на финансовите ценности на другия човек.

И за финал…

Разговорите за пари на първа среща не трябва да са табу. Ако се смятате за финансово отговорен човек, е важно да разберете дали отсрещната страна има същото отношение. В крайн сметка всеки човек би искал да съжителства с партньора си в разбирателство и хармония.

София