Колко?
500 лв
50 лв. 5000 лв.
До кога?
3 мес.
5 дни 24 мес.
* Максималният срок за погасяване на суми до 200 лв. е 30 дни * Минималният срок за погасяване на суми над 500 лв. е три месеца * Максималният срок за погасяване на суми от 200 лв. до 500 лв. е 12 месеца
Месечна вноска: 500.00 лв.
Първа вноска: 20.05.2024 г.
Сума
500 лв.
Лихва
34.55 лв.
Общо
543.43 лв.

Емоционалните покупки могат да ни вкарат в излишни разходи

Научете се как да контролирате импулса успешно
Емоционалните покупки могат да ни вкарат в излишни разходи

За никого не е тайна, че декември месец е златен за всеки бизнес - рекламите се утрояват, офертите валят, намаления ни дебнат от всеки магазин. И тази година без изключения големите търговски центрове ни примамват с обещания за приятно прекарано време, полезни покупки и безкрайно щастливи от подаръците ни близки и приятели. Истината е някъде там - да зарадваме семейството и приятелите си по празниците е удоволствие за всеки, но какво се случва, когато попаднем в капана на емоционалната покупка?

Чувството ви е познато, нали? В момента на покупката сте крайно убедени в нейната стойност, хормонът на щастието замъглява разумната преценка, а лимита на месечния бюджет, който си поставихте точно преди няколко дни, сякаш никога не е съществувал.

Това, с което най-вероятно оставате няколко часа по-късно, са чувства като неудовлетвореност, разочарование и понякога дори вина. Малко след това осъзнавате и с колко сте надвишили лимита на месечните разходи, с което добавяте финансови притеснения за останалата част от празничния месец.

Добрата новина е, че можете да се научите да контролирате импулсивните харчове, като прилагате отговорно следните техники:

1. 10-секундното правило

Най-бързият начин да се разсеете от желанието да закупите някоя стока на момента е да не я взимате в ръцете си веднага и да си дадете 10 секунди, в които разглеждате други продукти наоколо. Това е времето, в което е възможно да осъзнаете, че първоначалното ви впечатление е било повлияно от маркетингови трикове и вниманието ви може да се насочи към по-полезни инвестиции.

2. Трите въпроса на разума

Кръстихме ги така, защото те ще бъдат вашите най-добри съветници, когато всички наоколо са обзети от Коледната треска и не могат да ви помогнат с обективно мнение. Преди да прибавите емоционалната покупка към количката си дайте време за трите въпроса: “Наистина ли ми е нужна?”, “Има ли други по-приоритетни покупки?”, “Това ли е най-доброто място, от което мога да я купя?”. Шансовете отговорите не тези въпроси да ви дадат време да претеглите стойността на потенциалната покупка са големи. А с тях и по-дългото “оцеляване” на заплатата ви.

3. Намалете пазаруването онлайн

Не можем да не поставим акцент върху онлайн покупките - те са бързи, лесни и не ви задължават да излизате от удобството на дома си. Именно това представлява най-големият капан в празничния месец. При онлайн шопинга липсва момента, в който заставате на касата и виждате как с разчитането на всеки баркод крайната сума се увеличава и евентуално надвишава границите на разумното. Съветваме ви да обиколите магазините в по-ненатоварени дни и да намислите предварително точно за какво отивате и за колко човека ще пазарувате подаръци.

4. Винаги носете списък с финансови приоритети

Шопинг терапията е напълно допустима, ако сте я планирали предварително и знаете, че разполагате с достатъчно средства, за да не останете на червено след една обиколка на магазините. Списъкът с финансови приоритети е там, за да ви напомня, че понякога има по-важни цели, които сами сте си поставили в момент на планиране на бъдещето. Ако няколко нови покупки тип “глезотийки” ще забавят сбъдването на дългогодишна мечта, то тогава е ясно накъде теглят везните. Нека не забравяме, че няма нужда да се разхождаме с реален списък на парче хартия, използвайте удобството на мобилния телефон и позиционирайте списъка на видимо място, за да си напомняте за истински ценните неща по-често.

Понякога, разбира се, няма нищо лошо в това да се зарадвате с нова покупка. При нужда разгледайте предложението ни за безлихвен кредит до заплата.

София