Колко?
500 лв
50 лв. 5000 лв.
До кога?
3 мес.
5 дни 24 мес.
* Максималният срок за погасяване на суми до 200 лв. е 30 дни * Минималният срок за погасяване на суми над 500 лв. е три месеца * Максималният срок за погасяване на суми от 200 лв. до 500 лв. е 12 месеца
Месечна вноска: 500.00 лв.
Първа вноска: 26.05.2024 г.
Сума
500 лв.
Лихва
34.55 лв.
Общо
543.43 лв.

5 начина да пестим пари

Или как да не харчим повече, отколкото е наистина необходимо
5 начина да пестим пари

Днес ще обърнем внимание не толкова на акумулирането на средства чрез спестовност, колкото на оптимизирането на разходите. Издирихме 5 прости трика, които не водят до аскетизъм, а просто помагат за избягването на излишни харчове.

Разбира се, както при всяка непопулярна мярка, която се каним да предприемем спрямо себе си, първо трябва да постигнем вътрешна убеденост и да се заредим с постоянство и търпение. И не забравяйте, че основната цел на търговеца не е да задоволи вашите нужди, а да премести в собствения си джоб колкото се може повече от вашите пари.

Тактиките, които предлагаме в борбата с неоправдано широките пръсти, работят различно при всеки човек. Бихте могли да се замислите за свои варианти или пък да комбинирате. Само не изпадайте в крайности, като например да си делите интернета със съседите – утре можете да се скарате, а рутерът да е у тях. Най-добре ще бъде, ако не приемате тези действия като лишения, а като една разумна дългосрочна инвестиция.

1. Колко харча?

Няма как да усетите, че пестите, ако не знаете колко харчите. Преди да започнете да прилагате какъвто и да е начин за премахване на излишните разходи, трябва да станете счетоводител сам на себе си. И да привикнете да бъдете такъв, впрочем. Събирайте касови бележки и банкови платежни един цял месец. Разпределете ги по пера. Сега вече имате картинката на обичайните разходи. Аналзирайте ги и планирайте оптимизация. Не е зле да следите изхвърляте ли храна, има ли сред покупките джаджи и дрехи, които не са влезли в употреба.

2. Отложено пазаруване

Импулсивните покупки са един от враговете на оптималния личен бюджет. Те са непланирани, обикновено нерационални. Как да се предпазим от тях? С отлагане! Много често те са с ниска степен на необходимост. Колкото и силно да е желанието, дайте си поне два дни и вече без емоцията на внезапното желание си отговорете честно абсолютно нужно ли ви е това, което сте искали да купите. Е, случва се импулсът да е породен от някакво старо желание, но най-често причина са агресивните рекламни потоци.

3. Вълшебните неприкосновени 10%

Откъдето и да получите някакви пари, на момента отделете 10% от тях и ги забравете. Можете да си ги съхранявате във весела лична касичка у дома, можете да си откриете специална сметка и в края на всеки месец да си ги внасяте там. Ако имате достатъчно воля да заделяте наистина от всеки приход и да не посягате към тези пари, без наистина сериозен повод, вие ще сте щастлив притежател на собствен фонд “за спешни случаи”.

4. Четирите плика

Методът е подходящ, ако месечните ви доходи са приблизително еднакви. Успешно се комбинира с неприкосновените 10%. Щом получите заплатата си, заделете 10-те процента, платете текущите разходи - сметки, наеми, кредити. Останалата сума разделяте на 4 и поставете в различни пликове. Разполагате с по 1 плик за всяка седмица и толкова.

5. Личен бюджет по пера

Още една идея с разделяне на парите по приоритет и крайна цел. Надписваме ги по пера - за храна, за дрехи, лекарства, кола и тн. Тук усилието е да не прехвърляме от перо в перо, без наистина остра необходимост, и в последствие да възстановяваме коректно средствата. Наистина бихме могли, ако свършат парите за дрехи например, просто да не купуваме дрехи. В най-добрия случай по някои от звената ще започнат да остават пари, които спестяваме или пък изхарчваме за удоволствие - като награда за доброто планиране и личната фискална дисциплина.

И накрая един забавен, но работещ трик:

Купувайте няколко еднакви чифта чорапи – така и да изгубите някой, продължавате да си използвате другия от чифта.

Надяваме се да сме ви мотивирали да започнете промяната! Бъдете търпеливи и прилагайте съветите с постоянство – най-малкото, което можете да спечелите, е контрол върху собствените ви пари.

Разбира се, понякога в живота ни сполетяват и непредвидени обстоятелства. При такъв случай обърнете се към нас и вземете бързи креди онлайн с месечни вноски.

София